Jaana Piira – toisen polven kiinteistövälittäjä

Juhani ja Pertti Piiran vanhemmat muuttivat  Lake Worthiin Floridaan myytyään Kouvolassa toimineen autokauppansa. Eino Piiran saatua Yhdysvaltojen kansalaisuuden avautui myös pojille, Pertille ja Juhanille mahdollisuus muuttaa Uudelle Mantereelle.

Päätös ei Juhanin ja Eilan kohdalla ollut niin helppo, ajatuksia herätti Jaanan, silloin 12 -vuotiaan tytön sopeutuminen uuteen ympäristöön. Asiaa pohdittiin perheneuvostossa, lopulta päätös muutosta tehtiin ja elämää uudessa maailmassa päätettiin kokeilla seuraavat kaksi vuotta.

Uudessa maassa sosiaaliset tukiverkot olisivat kuitenkin jollain lailla kunnossa, perhe pääsisi muuttamaan Lake Osborne -järven rannalla olevaan taloon ja Jaanalle löytyisi koulu lähistöltä.
Pertti ja Juhani, siis Peter ja John perustaisivat yhdessä Coastline Realty kiinteistövälitysyrityksen Lake Worthiin.

Perheen järjestellessä maahanmuuttajien papereitaan, pinoon tarvittiin myös lääkärintodistukset. Federalilta löytyi tohtori Koskisen vastaanotto, josta tarvittavat lääkärintodistukset saatiin. Vain pari päivää myöhemmin Eilaa pyydettiin palaamaan lääkärin vastaanotolle ja aloittamaan sairaanhoitajan työt.

Varhaisteini-ikäinen Jaana Piira muutti vanhempiensa mukana Suomesta Floridaan 1984. Hiljaisen, mutta koulussa hyvin menestyneelle tytölle muutto oli lopulta mieleinen, saisihan Jaana uudessa kotimaassa ajokortin jo 16 -vuotiaana ja jo hieman ennen suomalaista serkkuaan. Lahjonnalta vaikuttava lupaus jokavuotisesta käynnistä Orlandon Disneyworldiin oli tietysti Jaanan mielestä varteenotettava bonus.

Jaana siirtyi 12-vuotiaana lähes kielitaidottomana suomalaistyttönä jatkamaan koulunkäyntiään amerikkalaiseen kouluun, ikänsä mukaisesti kuudennelle luokalle, kesken lukukauden. Oman muistinsa mukaan Jaana ei ensimmäisenä vuonna puhunut luokallaan kertaakaan, istui vain hiljaisena ja häiriötä tuottamatta. Koulumenestys oli kuitenkin hyvä, Suomessa samanikäisten opiskelu oli jo pidemmällä ja aiheet Jaanalle tuttuja. Seuraavalla luokalla kuitenkin odotettiin jo aktiivisempaa otetta.

Floridaan oli muuttanut jokseenkin samoihin aikoihin myös Turkkien perhe, Turkkien tytär oli jokseenkin samanikäinen. Yhdessä tytöt rohkaistuivat ja saivat jo amerikkalaisiakin ystäviä.

Seitsemännellä tai kahdeksannella luokalla Jaanan englannin kielen opettaja määräsi Jaanan osallistumaan ”Spelling Bee” tavauskilpailuun. Kilpailussa opettaja sanoo sanan ja kilpailijan on osattava tavuttaa sana oikein. Jaana selviytyi kisasta voittajana, omien sanojensa mukaan helposti, koska suomen kielessä sanat lausutaan kuten kirjoitetaan. Kirjoista kielitaitonsa oppineelle Jaanalle mahdollisesti vielä hieman vajavaisesta kielitaidosta oli siis tässä tapauksessa pelkästään etua.

Peruskoulun päätyttyä edessä Jaanalla oli Palm Beach Community College, jonne hän oli saanut opiskelustipendin. PBCC:ssä Jaana opiskeli kaksi vuotta pre-law lakiopintoja, mutta haaveili edelleen delfiinitutkijan urasta. Suunnitelmat muuttuivat aina kiinnostuksen kohteen vaihtuessa. Seuraavaksi tulikin vuosi Orlandossa ja vielä vuosi psykologian kandidaatin tutkintoon johtaneita opintoja University of Central Floridassa.


Eläimet ja valokuvaus

Jaanaa eläimet aina kiinnostaneet, vaikka elämänuraa ei niistä tullutkaan.  Jaanan ottamia eläinkuvia on hankittavissa edelleen netissä toimivan kuvapalvelun kautta. Eläinrakkaana Jaana on toiminut myös Palm Beachin eläintarhassa vapaaehtoisena, jossa palkattomia työntekijöitä tarvitaan avustaviin tehtäviin. Jaanan ehdottomia suosikkeja olivat erilaiset kädelliset, apinat ja makit. Nykyisinkin Jaanan saattaa yllättää ulkoa kamera kädessä, tosin nykyisin useimmin kamera on kuitenkin puhelimessa.

Jaanan kanssa keskustellessa puhe kiertyy tietysti kiinteistövälitykseen

Jaana oli osallistunut jo koulu- ja opiskeluaikoinaan isänsä ja setänsä aloittaman, menestyvän kiinteistövälitysyrityksen Coastlinen toimintaan. Vähitellen työtunteja tuli aina enemmän, lopulta Jaana huomasi liukuneensa yrityksen täyspäiväiseksi työntekijäksi.

Suuri muutos

Real Estate Broker Jaana Piira

”Kuutisen vuotta tuli sitten suuri muutos, kun isäni ja enoni päättivät sukupolvenvaihdoksesta. Toimistossa jo niin monta vuotta toimineena tunsin ja tiesin rutiinit ja työn vaatimukset, joten päätös vastuun ottamisesta yrityksessä oli melko helppo”, sanoo Jaana vakavoituneena. Pertti Piira oli jo aikaisemmin vähentänyt osallistumistaan yrityksen toimintaan ja isä-Jussin kunto oli heikentymässä, joten muutos oli tehtävä. ”Äitini Eila ja Jaanan kumppani Jon Faust olivat suurena tukena, kun muutoksesta kerrottiin henkilökunnalle. Suuria muutoksia ei kuitenkaan tarvittu tehdä, paremminkin vain hienosäätöä”.

Nyt kiinteistövälitystoimistoa johtaessaan Jaana naurahtaen toteaakin koko koulutuksensa selvästikin johtaneen kiinteistövälitykseen, lakiopintoja, eläinystävällisyyttä ja psykologiaa, niitä kaikkia tarvitaan.

Coastline Realty on ollut Lake Worthin maamerkki pääkadun varrella jo 35 vuotta. Vuosien aikana yrityksessä on palveltu myös tuhansia suomalaisia, Floridasta asuntoa etsiviä ja asuntoaan myyviä. ”Asiakkaamme eivät ole vain asiakkaita, monista on tullut ystäviä vuosikymmeniksi”, kertoo edelleen kiinteistövälittäjänä toimiva Eila Piira. ”Yritämme auttaa kaikkia asiakkaitamme kaikin tavoin elämän alkuun uudessa asunnossa. Neuvomme sähkö- ja vesisopimuksien teossa, puhelinyhteyksissä ja monessa muussa käytännön asiassa. Pankkitilit ovat kuitenkin tilinomistajien itse hoidettava, niissä ei edes valtakirjat auta”, vahvistaa Jaana.

”Suomalaisuus taitaa olla tarttuvaa laatua. Coastlinen pääkadun ikkunat somistetiin jouluisiksi koko henkilökunnan voimin, somistus onnistui hienosti ja toi Lake Worthin kaupungin julistamassa jouluikkunakilpailussa tänä vuonna voiton”, vahvistaa Jaana.

Coastline Realtyssä on aina saanut palvelua suomeksi, nytkin henkilökunnasta neljännes on suomenkielisiä. ”Vanhemmiten olen tullut entistä suomalaisemmaksi”, kertoo Jaana. ”Ehkä aikaisemmin olin enemmän amerikkalainen, mutta suomalaisuus pyrkii nyt pintaan. Suomalaisten juhlapäivien juhliminen, perinneruoat ja tavat ovat muodostuneet tärkeäksi osaksi elämää. Jon on ottanut hienosti nämä suomalisuuden purkaukset, joita välillä ilmestyy”.

Aikaisemmin ”oma” kiinteistövälittäjäsi oli sinun palveluksessasi ja vartioi asiakkaansa etua. Nykyisin amerikkalaiset kiinteistövälittäjät ovat tasapuolisia ”transaction brokereita”, jolloin he ovat edistämässä kaupan syntymistä ja vastaavat kaupan laillisesta suorittamisesta. Jos välittäjä esimerkiksi kuulee, että myyjä olisi halukas tinkimään, ei välittäjä voi sitä kertoa ostajalle. Välittäjä voi kuitenkin kertoa osapuolille edustavansa vain toista kaupan osapuolta, jolloin välittäjän velvollisuutena on kertoa kaikki selville saamansa seikat ”omalle” asiakkaallensa.

Välittäjät perivät palvelustaan prosenttipalkkion kauppasummasta. Ostajan omia maksettavia kuluja ovat tietysti kuitenkin esimerkiksi lainan hankinnan kulut. Aikaisempien vuosien yleisesti sovellettu kuuden prosentin välityspalkkio jaettiin ostajan ja myyjän agenteille ja heidän kiinteistövälitysyrityksilleen. Näin nykyisinkin toimitaan, jos kaupassa on useampia välittäjiä. Kuuden prosentin välityspalkkiota tosin ei enää suoraa käytetä, vaan asunnon myyntiluetteloon listannut välittäjä päättää ja ilmoittaa ostajan välittäjälle tarjoamansa välityspalkkion suuruuden. Ostajalle välittäjien komissiolla ei ole merkitystä.

Suomalaiset asunnonostajat eivät juurikaan poikkea ”kielisistä” ostajista, ulkomaiset ostajat varsin usein ovat haluttuja käteisasiakkaita, kertoo Jaana. Floridaan tulevien suomalaisten kielitaito on kohentunut, ennemminkin suomalaiset ostajat haluavat kaupan tekoon turvallisuutta ja asiantuntemusta. Asuntoa myydessä ulkomaalaiselle ongelmia tuottaa pakollinen veronpidätys tietyissä tapauksissa. Näissä tapauksissa uusimman tiedon ja toimintaohjeet saa kiinteistövälittäjältä.

Suomalaisten asunnonostajille selvästi kiusallista on ollut ostoon tarvittavien varojen todistaminen, suomalaiset kun eivät mielellään esittele pankkitiliensä saldoja vieraille.  Vaatimus ostajan varallisuuden tarkastamisesta tulee kuitenkin Floridan käytännöstä. Ulkomaalaiset, ilman vihreätä korttia vain viisumilla matkustavat suomalaisetkin voivat saada ostokseensa asuntolainaa, ”morkettia”, mutta rahoitusyhtiöiden korkoprosentit ovat huomattavan korkeita.

Kiinteistövälittäjän pitää tuntea alansa ja oltava taitava ratkomaan ongelmia. Kiinteistön myynnissä tulee yleensä jotakin, joka on välittäjän selvitettävä molemmille osapuolille. Ennen kaupan päättämistä ”closing” tarkastuksessa, ”walk thrussa”, voi vielä paljastua esimerkiksi katon vuoto. Silloin on löydettävä yhteinen päätös katon korjaamisesta ja päätettävä kuka korjaukset maksaa. Tämä vaatii joskus nopeita toimia, esimerkiksi kun on selvitettävä korjauksen hinnat tai vaikka tontin aidan kunnostamiseen tarvittavat kaupungin luvat.

Hankalia tapauksia on kaupan selvittelyssä paljastuneet rakennuksiin tehdyt muutokset. Kaupungilta on esimerkiksi haettu lupa kiinteistöön kuuluvan vajan korjaamiseen, mutta sille ei olekaan tehty lopputarkastusta. Vaikeuksia aiheuttavat esimerkiksi myös putki- tai sähkötyöt, joihin on haettu lupa, mutta lopputarkastusta ei ole tehty. Jos lupia ei ole lainkaan hankittu, mutta todettuja muutoksia on tehty, pitää ostajan ottaa vastuu muutosten oikein suorittamisesta kirjallisesti kauppaa hyväksyttäessä.

”Haluan, että kaikki meidän toimistomme välittäjät tietävät mitä kiinteistön osto- tai myyntisopimukseen kirjoitetaan. Kaikki pitää olla paperilla, eikä suullisia tai muistivaraisiin tietoihin pidä luottaa”, sanoo Jaana.

Kiinteistövälittäjä tarvitsee hyvät perustiedot ja oman asiantuntijaverkostonsa, jolta voi tarkistaa lain tai rakennusmääräysten mahdollisia yksityiskohtia. Hyvän välittäjän on tiedettävä ketkä ovat hyviä työssään ja luottaa heidän arvioihinsa.

Jaanan mielestä Lake Worth Beach on hyvä paikka asua ja toimia. Lake Worthissakin asuntojen hinnat ovat nousseet jyrkästi, kohtuuhintaisia asuntoja on vaikea löytää pienemmällä palkalla töitä tekeville. Myös asuntojen vuokrat ovat nousseet vastaavasti. Kaupungin hyvä kasvaa, mutta hallitusti.  ”Kiinteistövälityksessä suurin osa asiakkaistamme on Lake Worthissa, mutta kaikki ympäröivät alueetkin ovat tuttuja”, kertoo Jaana.

Kiinteistövälitystoiminnassa ei ainakaan vielä ole näkynyt toiminnan siirtymistä kokonaan digitaalimaailmaan. Nettimaailma on lähes hävittänyt matkatoimistot, autokaupastakin suuri osa tehdään jo netissä. Asuntoa hakevat ostajat ja asuntoaan myyvät aloittavat tilanteen tutkimisen yleensä netissä, mutta aikeiden toteutuksen tullessa ajankohtaiseksi käännytään kuitenkin asiantuntevan kiinteistövälittäjän puoleen. ”Kenties jonakin päivänä myös kiinteistövälitys siirtyy vielä enemmän nettiin, videoidut asunnot, selvät kuvat ja asunnon dokumentit kaikki ovat käytettävissä”, Jaana arvelee.

Jaanan mielestä kiinteistövälittäjän työ on toisaalta sitovaa, mutta siinä on myös oma vapautensa. Kiinteistövälittäjät tosin olevat usein töissä viikonloppuina tai iltaisin, kun muut ovat vapaana, mutta toisaalta voi lähteä, vaikka kuukaudeksi Suomeen toimiston toiminnan siitä kärsimättä. Nykyisin nettiyhteydet, WhatsAppit ja muut digitaaliset palvelut toimivat niin hyvin ympäri maailmaa.

Jaana Piira ja Jon Faust Coastline Realtyn 35-vuotisjuhlissa 2023.

”16 hengen toimistossamme on hyvä henkilökunta, voin melko vapaasti valita työaikani. Vaikka olisinkin poissa, työt sujuvat normaalisti. Olen onnellinen, että meillä on niin hyviä ihmisiä toimistossa”, sanoo Jaana

”Kiinteistövälitystoimistomme toivon edelleen kasvavan. Coastline on ollut toiminnassa nyt 35 vuotta, ja toivon sen kasvavan ja voivan hyvin myös tulevaisuudessa. Kasvu edellyttää hyviä agentteja, agenttien on oltava hyvin koulutettuja. Tämä tarkoittaa, että minun on panostettava toimistossamme työskentelevien välittäjien koulutukseen ja annettava mahdollisuus työssä onnistumiseen. Ilmapiirin on oltava positiivinen ja muuttuvassa markkinatilanteessa on pysyttävä kehityksessä mukana”, vahvistaa Jaana lopuksi sanomaansa.



Timo Vainionpää
USAsuomeksi
tammikuu 2024

Jätä kommentti