Kuka on David Hinsa, suomensukuinen suomalaisalueen pormestari?

David Hinsa esittelee kirjaa ”Outstanding men in America”

David Hinsan juuret johtavat Lapualle, josta hänen iso-isoisänsä muutti Pohjois-Dakotaan. Lapualla olevat Hintsat ovat Davidin sukua, vaikka nimi on Amerikassa hieman lyhentynytkin.

Dakotasta Davidin isoisä Carl Hinsa löysi vaimokseen Ida Männyn, mutta pian perhe muutti Brantwoodiin Wisconsiniin Tomahawkin kaupungin lähistölle syntyneeseen pieneen suomalaisyhteisöön. Davidin isä Kaarlo Elof Hinsa syntyi Wisconsinissä 1924 ja löysi puolisokseen irlantilaista sukua olevan Ardis Crowellin ja avioitui hänen kanssaan vuonna 1945.

Kaarlo oli Yhdysvaltojen armeijassa toisessa maailmansodassa. Sotien jälkeen Davidin isällä oli huoltoasema, taverna ja vielä autokauppa läheisessä Tripolin kaupungissa. Kaarlon ja Ardiksen suomalaisirlantilaiseen perheeseen Wisconsinissä syntyi kolme poikaa ja yksi tytär, joista David nuorimmaisena vuonna 1951.

David osallistui kouluaikanaan Tripoli High Schoolin soittokuntaan ja kuoroon. Koulun jälkeen David ehti vielä olla opiskelemassa yhden vuoden University of Wisonsinissa 69-70, perheen muuttaessa Floridaan David jatkoi opintojaan Palm Beach Junior Collegessa.

Palm Beach Junior College oli Floridan ensimmäinen valtion yliopisto, nykyisin oppilaitos tunnetaan Lake Worthissa sijaitsevana Palm Beach State Collegena.  Yliopiston aikaisempi päärakennus West Palm Beachin keskustassa on edelleen käytössä, nyt siinä toimii maineikas Dreyfoos School of the Arts.

David kävi Junior Collegea kuitenkin vain yhden kauden, sitten hän ryhtyi auttamaan isänsä perustamassa rakennusyhtiössä. Myöhemmin myös Davidin kaksi veljeä muutti Floridaan ja Hinsat rakensivat taloja Floridassa välillä yhdessä ja välillä omissa nimissään, kaikilla oli oma rakentajalisenssinsä.

Ajan mittaan rakennustöissä oleva David Hinsa hankki Lake Worthista kaksi 10-asunnon motellia ja nimesi ne uudelleen, toisen syntymäpaikkansa kunniaksi Brantwoodiksi ja toisen Tripoli Lodgeksi koulunkäyntipaikkakuntansa mukaan. 1980-luvulla hankitut rakennukset David myi kuitenkin kymmenisen vuotta myöhemmin.

Poliitikon uran alku

Vaalikampanja

Lake Worthissa asuessaan Davidin naapuri, joka itse oli kaupungin kaupunginhallituksen jäsen, houkutteli Davidia osallistumaan Lake Worthin kaupunginosan edustajan vaaliin jo 1980-luvun alussa.

Vuoden 1981 vaalissa ei David kampanjastaan huolimatta onnistunut ja jäi valitsematta. Kaupungissa tarvittiin kuitenkin lautakuntiin taitavia neuvottelijoita ja David aloitti poliitikon uransa Lake Worthin kaupunginhallituksen komiteassa valvoen kaupungissa toimivien ammattiliittojen eläkevakuutusyhdistysten toimintaa. Nuoresta 33-vuotiaan iästään huolimatta Hinsa oli esimerkiksi myös Senior Citizens Advisory Board -lautakunnan jäsenenä.

Lake Worthin viisihenkisen kaupunginhallituksen jäseneksi, comissioneriksi David Hinsa valittiin 1983.

Virkavala

Vuosina 1985 Hinsa valittiin Lake Worthin pormestariksi kahdeksi vuodeksi saatuaan vaalissa yli 50 prosenttia äänistä. Hinsa valittiin vaalin ensimmäisellä kierroksella voitettuaan vastaehdokkaansa, aikaisemmin pormestarina toimineen Betty Cortesen. Saamistaan äänistä Hinsa kiittää erityisesti silloin kaupungissa asunutta laajaa suomalaisyhteiskuntaa.

Pormestarin elämä ei ollut aina niin helppoa. Asukkaiden mielestä valitun pormestarin pitäisi olla aina käyttävissä toimistossaan kuulemassa asukkaiden murheita. Pormestarin palkka kokopäiväisestä luottamustoimesta oli vain 3.000 dollaria vuodessa, joten pormestarillakin piti olla myös normaali palkkatyö hengenpitimiksi. Aikaa päivätyöhön ei vaan tahtonut löytyä, myös Davidin omistaman Brantwood-motellin asioiden hoitaminen vei aikaa.

Nuori pormestari oli yhteiskunnallisesti varsin aktiivinen. Jäsenyydet Lions-clubissa, Moose Lodgessa, Elk Lodgessa, amerikkalaisten veteraanien yhdistyksessä, Kauppakamarissa ja muutamassa kaupungin ja piirikunnan komiteassa täyttivät aktiivisen pormestarin kalenterin. 

Hinsa oli myös perustamassa alueen pormestareiden yhteistyöelintä Mayors Council -neuvostoa, jossa 37 alueen pormestaria pystyivät yhdessä vaihtamaan ajatuksiaan alueen kehittämisestä. Pormestareiden neuvoston ensimmäinen kokous pidettiin Lake Worthin Gulftream-hotellissa.

Vuonna 1983 oli muodostettu yhdistys järjestämään Floridan suurimpaan suomalaiskaupunkiin paikkakunnan omat Suomipäivät, jotka nimettiin Finlandia Days Festivaaliksi. Juhlat päätettiin pitää keskeisellä paikalla Bryant-puistossa, tapahtuman suojelijaksi saatiin Lake Worthin kaupunki. Pormestari oli yhdistyksen johdossa 1985-1986 juhlia organisoitaessa. Suomalaisjuhlat ovat jatkuneet pienten katkosten keskeyttäminä, nykyisin Midnight Sun Festival jatkaa festivaalin kunniakkaita perinteitä Lake Worthin kaupungin keskustassa.

Etelä-Saimaan Sanomat

Mukaviakin tapahtumia sattui pormestari Hinsan kauteen. Suomalainen lentoyhtiö Finnair päätti aloittaa suorat lentonsa Helsingistä Miamiin vuonna 1986. Floridalaisen suomalaiskaupungin ja niin monen suomalaisen turistin lomamatkan kohteeksi muodostuneen Lake Worthin pormestari oli itseoikeutettuna kutsuttu lentoyhtiön uuden reitin neitsytlennolle. Mukaansa David sai myös suomea puhuvan Kaarlo-isänsä ja hänen Ardis-vaimonsa.

Matkaan oli sovitettu vierailu Helsingin pormestarin toimistoon Kaupungintaloon. Helsingin pormestarina toimi tuohon aikaan Raimo Ilaskivi, jolta löytyi hetki aikaa keskellä vaalikiireitä floridalaisen kollegan tapaamiseen.

Lake Worth ja Lappeenranta ovat olleet ystävyyskaupunkeja jo pitkään, joten Lake Worthin pormestarin vierailu karjalaisten kaupungissa tapaamassa virkaveljeään Jarmo Köhliä oli aivan paikallaan. Pormestari Hinsa oli varsin vaikutettu saamastaan vastaanotosta, lahjana Lappeenrannan kaupungille luovutettiin Lake Worthin ylikokoinen lippu. Myöhemmin Hinsa kertoi suurena yllätyksenä olleen kaupungin järjestämän kuljetuksen kaupungin Chevrolet-autolla, jonkalaista Hinsa ei ollut Lappeenrannassa odottanut tapaavansa.

Hinsojen matka jatkui Kauhavalle, jonne Hinsojen sukulaisille järjestettyyn tapahtumaan kertyi viitisenkymmentä sukuun kuuluvaa henkilöä. Kaarlo-isälläkään ei etukäteen ollut tietoa Suomessa olevista sukulaistaan, joten tapahtuma oli varsinkin Davidin isälle, suomea puhuvalle Kaarlolle varsin tunteisiin käyvä.

David Hinsa kuvaa aikaansa pormestarina kiireiseksi mutta palkitsevaksi. Pienessä kaupungissa toimittaessa pormestari voi pistää käsittelylistalle tärkeäksi kokemansa asian, jolloin asia pääsee heti käsittelyyn.

Kaksivuotisen pormestarin kauden päätyttyä 1987 David Hinsa oli ehdolla seuraavaksi kaudeksi, mutta yllättäen hän vetäytyi ehdokkuudestaan vain kaksi päivää ilmoittautumisensa jälkeen.

Edwin Lammi oli toiminut alueen kunniakonsulina pitkään ja halusi tälle työlleen jatkajan. Pormestarin virasta vapautunut David Hinsa oli selvä valinta.

Vuodesta 1987 viisi vuotta eteenpäin David Hinsa toimi Suomen kunniakonsulina Floridassa. Kunniakonsulin toimisto oli ensin Tytti Norrin johtamassa matkatoimisto Aimotravelin tiloissa Lake Avenuella, sitten toimisto siirtyi Gulfstream-hotellin II kerrokseen. Siellä oli myös Veteraanien toimisto, kauneushoitola ja muuta suomalaistoimintaa.

FinFest USA

David Hinsa oli kunniakonsulina edistämässä suomensukuiten kulttuuriperintöä ja oli mukana FinnFest USA -yhdistyksen johtokunnassa, joka järjesti tapahtumia ympäri Yhdysvaltoja, välillä tapahtumat järjestettiin myös Suomessa.

Hinsa oli jakamassa puheenjohtajan tehtäviä järjestettäessä vuoden 1991 FinnFest juhlaa Floridaan, Lake Worthiin. Seuraavana vuonna Hinsa kävi Helsingissä kutsumassa presidentti Mauno Koivistoa seuraaviin juhliin ja luovutti Koivistolle 1992 juhlien T-paidan tapahtumasta muistuttamaan.

FinnFest USA -organisaation johtokunnan jäsenenä David Hinsa oli myös mukana solmimassa yhteistyötä Kanadassa Finnish Canadian Grand Festival -tapahtumia järjestävän Finnish Canadian Cultural Federationin kanssa. Lake Worthissa pidetyn vuoden 91-festivaalin aikana yhdistykset lopulta päättivät yhdistää voimansa ja järjestää jatkossa juhlansa yhdessä.

Vuonna 1989 Lake Worthin pormestariksi oli valittu Ron Exline, mutta Exlinen erottuaan virastaan kesken virkakauden pyrkiessään piirikunnan komissioon, tarvittiin kaupunkiin uusi pormestari. Lain mukaan virassa olevan viranhaltijan pitää erota asemestaan pyrkiessään toiseen virkaan.

Vuonna 1990 myös Hinsaa kiinnosti vastuullisemmat tehtävät ja hän ja asettui demokraattien ehdokkaaksi Floridan edustajanhuoneeseen. Demokraattien esivaaleissa Hinsa voitti Bob Walshakin 51.6 prosentillaan äänistä, mutta hävisi yleisvaaleissa edustajapiirin 85 vastaehdokkaalleen, republikaanien Mark Foleylle niukasti. Foley valittiin Floridan edustajainhuoneeseen, myöhemmin Floridan senaattiin senaattoriksi ja vielä myöhemmin myös Yhdysvaltojen edustajainhuoneeseen.

David Hinsa luopui kunniakonsulin virastaan ja siirtyi jälleen pormestariksi vuonna 1991, tämä virkakausi kesti vuoteen 1992. Alueen uudeksi kunniakonsuliksi valittiin Tom Kuutti.

Vaikka David Hinsa ei itse puhu suomea, oli Hinsalla oma osansa suomalaisen kulttuurin säilyttämisessä alueella. Hinsa ja Lake Worthissa asianajajana toiminut Edwin Lammi keräsivät lahjoittajilta riittävästi varoja, joilla Palm Beach Collegeen perustettiin suomenkielinen kirjasto. Myöhemmin kirjasto siirtyi Suomi Talon kirjaston perusaineistoksi.

Kotialbumista löytynyt presidentti Nixonin kanssa otettu kuva liittyy Hinsan lobbarin vuosiin.

Päätettyään aktiivisen poliittisen uransa 1992 David Hinsa toimi vielä vuosikymmenen verran Palm Beachin ja Suncoastin alueiden tarpeiden esittelijänä ja edistäjänä, ”lobbarina” Tallahasseessa, edistäen erilaisten eturyhmien asioita Floridan senaatin ja edustahuoneen istuntokausien aikana. Hinsalla oli edelleen hyvät yhteydet Tallahasseessa, joten asioiden edistäminen oli luontevaa.

Yhteydet Floridan suomalaisyhteisöön vähenivät Hinsan muuttaessa Minneapolikseen, jossa hän toimi kahdenkin rakennusliikkeen palveluksessa pääosin valvoen yhtiöiden Floridassa olevia projekteja varsinkin St. Luciessa ja Juno Beachillä.

Harrastuksia ja kunnianosoituksia

Hole-in-one

Varsinaiseksi harrastuksekseen golfia ei David Hinsa nimeä, mutta muistaa kuitenkin osallistuneensa VIP-vieraiden golf-turnaukseen Lake Worthin FinnFestin aikana. Muutoin normaalisti sujuneen kierroksen aikana Hinsa löi pallon yhdellä osuudella yhdellä lyönnillä sisään, ”hole-on-onen”, ilmeisesti elämänsä ensimmäisen. Davidia tämä huvittaa edelleenkin, muistona lyönnistä on seinällä komea kunniataulu, johon oikeaan osoitteeseen osunut pallo on kiinnitetty.

Hinsa on myös ansainnut Kentuckyn osavaltiosta kunnianosoituksen, hänet on nimitetty jäseneksi Honorary Kentucky Colonel -yhdistykseen. Yhdistykseen valitaan merkittäviä henkilöitä erityisesti Kentuckystä, mutta myös muualta maasta tieteen, taiteen tai kulttuurin saralta. Yhdistyksen jäsenetuna on pääsy Kentyckyn ravikilpailuiden katsomoon.

Kunniamitaleita toiminnasta yhteiskunnan eri sektoreilla

Hinsan toiminta Nuorkauppakamarin organisaatiossa palkittiin vuonna 1987 ensimmäisellä Lake Worth Jaycees’ Outstanding Community Leader Award -palkinnolla. Kunnianosoituksia on sadellut myös Lake Worthin palolaitokselta, asukasyhdistykseltä, leijonilta sekä Finlandia Days- ja amerikkalaisten veteraanien yhdistyksiltä.

David Hinsa on nyt palannut asumaan Lake Worth Beachiin, jossa hän viettää rauhallisempia eläkepäiviä. Aikaisemmat kiireet ovat jääneet ja Hinsa tuntee olevansa nyt enemmän tarkkailija. Kaupunki on hänelle edelleen rakas ja mieluinen paikka.

Lake Worthin kaupunki on hänen aktiiviajoistaan kasvanut ja poliittinen peli muuttunut kovemmaksi. Hinsa toivoo näkevänsä rauhan ja kestävän kehityksen kotikaupungissaan edelleen jatkuvan.

Timo Vainionpää/USAsuomeksi.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s