Vesihiihtäjä, pataljoonaupseeri, yritysjohtaja, kunniakonsuli ja evankelista – Sami Ettasen monta roolia

Sami ja Tarja Ettanen solahtivat Floridan suomalaisyhteisöön muutama vuosi sitten vaivattoman tuntuisesti. Jos siihen taustaa hakisi, voisi uskoa Ettasen perheen tavallista laajemman elämänkokemuksen auttaneen nopeaan sopeutumiseen.

Tarja ja Sami Ettanen

Ennen Floridaan tuloa Ettasen elämässä on ollut monia vaiheita

Sami Ettanen syntyi Porissa tavalliseen suomalaiseen perheeseen, jossa uskonto ei ollut mitenkään pääasia, vaikka kirkossa ja pyhäkoulussa käytiinkin normaaliin tapaan. Porista kolmelapsinen perhe muutti Jyväskylään Samin ollessa vasta parivuotias. Koulunsa Sami kävikin sitten Jyväskylässä.

Mieluisiin muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta Samille on kokemukset vesihiihdosta. Sami kilpaili vesihiihdossa jo kuusivuotiaana ja osallistui pitkiinkin leirityksiin ulkomailla. Nuorisomaajoukkueesta on mukavat muistot, kymmenvuotiaana vesihiihtoleirillä vietetty kaksi kuukautta Espanjassa opetti nuorelle Samille itsenäisyyttä ja joukkuehenkeä.

Koulun päätyttyä suomalaista nuorta miestä kutsutaan Suomen ”harmaaseen” palvelukseen. Jyväskyläläisenä reippaana nuorena miehenä ei ollutkaan ihme, että asepalvelus odotti läheisissä Keuruun Pioneerijoukoissa, asepalveluksen päättyessä Reserviupseerikoulun käynyttä vänrikkiä reservinupseeritoiminta kiinnosti edelleen. Puolustusvoimien uudistuksessa aselajeja muokattiin uudelleen ja Sami valittiin Ilmavoimien reserviin. Yli 80 kertausvuorokauden jälkeen Sami toimii reservissä Ilmavoimien kapteenin arvoisena pataljoonaupseerina.

Floridan kansallisurheilua harrastamassa

Samin harrastuksiin kuului nuorempana jääkiekko ja hiihto. Golf-harrastus heräsi vasta myöhemmin. Laskettelu Laajavuoressa koitui myös Samin kohtaloksi, sillä lasketellessa löytyi tyttöystäväksi Tarja, josta myöhemmin sitten sukeutui myös Samin vaimo. Tarjan kanssa Sami sai sitten kaksi tytärtä, Ida -94 ja Sara -97.

Tarjan perhe oli vahvasti mukana McDonaldsin pikaruokaloiden käynnistämisessä Suomessa, myös Sami tuli mukaan yritykseen ja toimi McDonaldsin aluepäällikkönä vastaten lopulta yli 300 henkilön työyhteisön toiminnasta. Tuolta kiireiseltä ajalta työn ja perheen kanssa on myös Samin saama johtajakoulutuksen kandi- ja maisterintutkinto työnantajan yksityisessä yliopistossa vuosilta 1991-1995 Chicagosta.

Sami teki parin viikon ja omien sanojensa mukaan parin lisäkilon mittaisen automatkan Rooman valtakunnalta nimensä saaneeseen Romaniaan ystävänsä kanssa. Matkan aikana syntyi uusia ystävyyksiä ja kiinnostus parikymmenmiljoonaisen kansan asuinalueeseen, jota aikanaan ovat hallinneet osmannit ja Habsburgien keisarisuku. Nykyisin Romania on Euroopan Yhteisön ja Naton jäsenvaltio, tosin yksi Euroopan köyhimmistä.

Sami on järjestänyt Romaniaan lukuisia turistiryhmiä, jossa osallistujat on tutustettu maan historiaan ja kulttuuriin totutusta erilaisella tavalla. Maan monipuolisuus ja ystävällisyys on yllättänyt kaikki matkaan lähteneet. Sami ystävineen on järjestänyt myös Romaniaan liiketoimintaa, taloautomatiikkaa, koneita ja laitteita. Liikeyhteyksien edelleen laajentaminen vaatisi kuitenkin jatkuvaa paikallaoloa.

Romanialaiset Suomessa halusivat Suomeen kotimaansa virallisen suurlähetystön lisäksi kunniakonsulaatin vahvistamaan suomalaisromanialaisia siteitä. Suurlähetystön valinta kunniakonsuliksi osui suuryritysten asemesta Sami Ettaseen. Siteet Romaniaan ovat edelleen vahvat Ettasten perheessä, koko perhe on osallistunut romanian kielen kursseille ja puhuvat latinan sukuista romaniaa vähintään auttavasti. Perheen tytär Ida taitaa kielen hyvin, Ida opiskelee lääketiedettä Bukarestin yliopistossa, tosin englanniksi.

Sami Ettanen nimitettiin Romanian kunniakonsuliksi vuonna 2012

Sami oli ollut tavallinen uskonasioita satunnaisesti pohdiskeleva perusluterilainen, mutta koki arvaamatta eräällä Lapin matkallaan hengellisen herätyksen. Henkinen herääminen oli useamman vuoden prosessi, jonka aikana Sami erosi myös suorituspainotteiseksi kokemastaan Vapaamuurareista. Vähitellen hengelliset tehtävät helluntaiseurakunnassa lisääntyivät Samin saatua helluntaiseurakunnan evankelistan koulutuksen. Evankelistana Sami kiersi Porin ja Tampereen seurakuntia. Suosittu selväsanainen puhuja kiersi ahkerasti aluetta, Samin puhetilaisuuksia tuli muutaman vuoden aikana noin 120 kappaletta. Yhdessä toisen alkuperäisen porilaisen Miika Aallon kanssa miehet järjestivät lukuisia ”ruohonjuuritason” tilaisuuksia kuten ”Telttakokouksia ilman Telttaa”, joissa jaetaan soppaa, ja puhutaan enemmän jääkiekosta kuin Jeesuksesta. Oman päätöksensä mukaan Sami ei hevillä tarjoa itseään puhujaksi, mutta tulee mielellään puhumaan kutsun niin käydessä.

Samei Ettanen ja Miika Aalto Kanava 7 ohjelmassa

Kiertävän virallisen evankelistan työ vei sujuvasanaisen saarnaajan myös kristilliseen kanava Seiskan -televisio-ohjelmiin, Patmos-radioon ja Radio Dein kanaville. Ettasen työtä tv-kanavalla voi seurata useassa TV7:n ohjelmassa. Samin evankelistaystävä Miika Aalto esiintyy myös mukavassa Seiskan televisiosarjassa Fillarievankelistojen matkalla Israelissa.

Floridaan Ettaset tulivat ensimmäisen kerran jo kuusi vuotta sitten. Myös myöhemmillä Floridan matkoillaan Sami sai kutsun tulla puhumaan Lake Worthissa sijaitsevaan helluntaiseurakunnan Kotikirkkoon. Suomalaisalueen luterilaisessa seurakunnassa heräsi myös kiinnostus rauhallisenoloisen, alueella jo tutuksi tulleen Samin pitämiin tilaisuuksiin ja Samia pyydettiin puhumaan myös luterilaisen seurakunnan tilaisuuksissa.

Helluntalaisen Kotikirkon ja luterilaisen seurakunnan yhteistoiminta tiivistyi pastori Mia Hagmanin tullessa Floridan suomalaisyhteisön luterilaisen seurakunnan paimeneksi. Seurakuntien hyvässä yhteistoiminnassa järjestettiin yhteiskristillisissä tilaisuuksia, ”Valon ja ilon” -iltoja, piknikkejä puistossa ja monia muita tilaisuuksia.

Floridan suomalaisyhteisön luterilaisen seurakunnan pastori Mia uudisti seurakunnan toimintaa ja aloitti monta uutta toimintamuotoa. Aktivoitunut toiminta vaatii myös enemmän resursseja ja Mian aloitteesta Samia päätettiin pyytää seurakuntaan ”apulaispastoriksi”. Lake Worthin luterilainen St. Andrewin seurakunta kuuluu Florida-Bahama -synodiin, joka on Suomen kirkkoa huomattavasti joustavampi ja myös suvaitsevampi.

Synodin SAM- koulutusohjemaan (Synodically Appointed Ministry) hyväksytty helluntaiseurakunnan evankelista voi ryhtyä myös luterilaisen seurakunnan sielunpaimeneksi ilman yliopistosta saatua pappiskoulutusta. Sami on kuitenkin suorittanut myös australialaisessa yliopistossa yleensä pappien jatkokoulutukseen tarvittavan ”Master of Arts” -pastoraalikoulutuksen, joten Samista on ehkä sukeutumassa apupapin asemesta seurakunnan sielunpaimen myös virallisemmin. Suomen kirkko on myös antanut tälle järjestelylle siunauksen; ulkosuomalaistyön piispa, Jukka Keskitalo, haastateltuaan Samia, suositteli tätä paikallisen synodin piispa-kollegalleen.

Sami ja Tarja Ettanen toivovat aloittaessaan työnsä Floridan suomalaisalueella löytävänsä lisää aitoa yhteisöllisyyttä ja yhteiskristillisyyttä. Floridan suomalaisalueella seurakuntien rajat ovat olleet aikaisemmin varsin perinteisiä, mutta Mian ja Kotikirkon aikaisemman pastorin Marko Mesiäislehdon toiminnan ansiosta raja-aitoja saatiin paljon häivytettyä.

Pandemia on myös näitä rajoja poikkeusoloissa rikkonut.  Seurakuntalaisten aktivointia on Samin ja Tarjan mielestä hyvä ja jatkaa olojen vähitellen normalisoituessa.

Teksti Timo Vainionpaa, kuvat Ettasten albumi, St. Andrewin seurakunann uutiskirje, Suomi-Romania yhdistys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s