Suomi-seuran Pohjois-Amerikan jäsensihteeri Päivi Aho – osavaltiot vaihtuvat mutta tehtävät säilyvät

Pohjois-Karjalan pohjoisimmassa kunnassa Valtimolla ei ollut aivan tavallista 80-luvun alussa lähettää vaihto-oppilaita Amerikkaan.  Paikallinen Lions-klubi oli voimissaan ja pystyi järjestämään elämänkestäviä kokemuksia antamalla nuorille mahdollisuus lähteä muutamiksi viikoiksi ”suureen maailmaan” toisten leijonaperheiden vieraaksi.

Teräväpäiselle, vasta lukioon menossa olevalle Päivi Halttuselle löytyi vaihto-oppilaspaikka 1982 Michiganin pääkaupungista Lansingista seitsemäksi viikoksi. Vastaanottavana perheenä oli perusamerikkalainen perhe, isä, äiti ja kaksi noin Päivin ikäistä lasta.

Viikot olivat Päiville erinomaista kielikylpyaikaa, kielitaito karttui.  Samalla syntyi myös elämänikäisiä ystäviä, joiden kanssa ollaan yhteydessä vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Halu lähteä ”isoon maailmaan” jäi kytemään vahvana.

Valtimon kunnassa oli vielä tuohon aikaan nelisentuhatta asukasta, nyt muuttotappiokunnan asukasluku on pudonnut puoleen.  Varsin kuvaavasti nyt Nurmekseen liitetyn kunnan kolmanneksi suurin veronmaksaja on Ylä-Karjalan hoitokoti.

Paluu Yhdysvaltoihin toteutui koulun päätyttyä kolme vuotta myöhemmin, Päivin päättäessä lähteä hakemaan kokemuksia au-pairina ennen jatko-opiskelun aloittamista.  Puheliaalle Päiville löytyi apulaisen paikka New Jerseystä.

Au-pair-aikana silmänsä vaaleaan Päiviin iski amerikkalainen Ted McKittrick. Päivin palattua Suomeen kauppaopisto-opintoihin, Ted seurasi useampaan otteeseen perässä. Sinnikkään piirityksen jälkeen nuori pari vihittiin Suomessa avioliittoon ja pari palasi takaisin Yhdysvaltoihin.

Päivi Aho

Pariskunnalle löytyi kotipaikka Yhdysvaltojen pääkaupungin liepeiltä.  Päivi opiskeli collegessa ja kävi samanaikaisesti töissä matkatoimistossa. Työ matkatoimistossa antoi Päiville myös mahdollisuuden tyydyttää matkustushimoaan, monesti matka suuntautui Karibialle. 

Perheen muutto New Jerseyhin toi jälleen elämänmuutoksen. Aviomies Ted kävi töissään ja Päivi hoiti perheen ja samalla jatkoi opiskeluaan. Hyvän kielitaitonsa ansiosta Päivi suoritti loppuun kansainvälisen kaupan BS-tutkinnon College of New Jerseyssä erikoistuen farmaseuttisten tuotteiden kansainvälisiin toimituksiin.   Aurinkoisessa Floridassa kolme vuosikymmentä myöhemmin Päivi hymähtää maailman muuttumattomuutta, ”katkeamattomassa kylmäketjussa piti silloin liikutella AIDS-lääkkeitä , nyt pakastimissa kulkee  korona-seerumit”.

New Jerseyssä Päivin päivät täytti opiskelu ja kotityöt, perheeseen saatiin tytär ja vielä muutama vuosi myöhemmin poika. Kasvavat lapset veivät Päivin myös enemmän suomalaisyhteisöjen toimintaan.  Läheisimmäksi tuli varsinkin alueen Suomi-koulu, jossa kymmenkunnalle suomalaislapselle juurrutettiin tietoa suomalaisuudesta. Suomi-koulussa vanhemmat osallistuvat kaikkeen toimintaa, Päivi toimi vuorollaan ruotsalaisen museon tiloissa toimivan Suomi-koulun presidenttinä. Alueella toimi myös Finnish-American Society of the Delaware Valley – suomalaisyhdistys, jonka toiminnassa Päivi McKittrickin lisäksi olivat mukana myös Sirpa ja Ari Aho.

Suomi-seuran toiminta alueella tuli tutuksi, varsinkin kun Anja Kortman halusi lopettaa Suomi-seuran Pohjois-Amerikan ja Kanadan alueen jäsensihteerin tehtävänsä ja pyysi Päiviä jatkamaan jäsensihteerinä. Yhdistyksen vapaaehtoisena toimiva jäsensihteeri pitää kirjaa kaikista Yhdysvaltojen ja Kanadan alueilla asuvista Suomi-seuran jäsenistä, kerää jäsenmaksut ja tilittää kerätyt varat Helsinkiin Suomi-seuran kassaan.  ”Jäsenmaksulla saa kotiinsa neljä kertaa vuodessa jo 93 vuotta ilmestyneen ”Suomen Silta”- lehden, joten jäsenmaksujen kerääminen on tarkkaa puuhaa”, vakuuttaa Päivi.  ”Palkkaa ei työstä juuri makseta, pienen avustuksen saan suomenmatkoihin. ” 

Päivin aloittaessa jäsensihteerin työt vuonna 1996 seuran pohjoisamerikkalainen jäsenmäärä oli runsas 1000, nyt jäsenluettelossa on nimiä noin 700. ”Jäsenmaksujen kerääminen on totista puuhaa, jäsenmaksukirjeiden tulostamisessa, taittamisessa ja postittamisessa on aina kova homma.  Onneksi olen onnistunut värväämään perheenjäsenet mukaan”, kertoo Päivi.

Päiville elämää Itärannikolla oli kertynyt kaikkiaan 25 vuotta, kun McKittrickin perheelle tuli aika muuttaa Tedin työn perässä Pittsburghiin vuonna 2007.  Päivin työt Pittsburghin Macyn Bridal-servicessä laajenivat myyntipäällikön tehtäviin, eikä vapaa-ajan harrastuksia juurikaan ehtinyt ajatella. Suomi-seuran jäsensihteerin tehtävät kuitenkin seurasivat uuteen osoitteeseen ja jäsenmaksukuitit ja muistutukset lähtivät postiin entiseen malliin osavaltion muuttumisesta huolimatta.

Päivin päivät täyttyivät kasvavista lapsista ja jokavuotista suomenmatkan odotuksesta. Lasten aikuistuessa Päivin avioliitto McKittrickin kanssa kuitenkin päättyi.

Vuonna 2014 matka Suomeen toi Päivin elämään odottamattoman muutoksen. Päivi sattui käymään ystäviensä kanssa Sipoon Kalkstrandissa kahvilassa, jonne samaan aikaan sattui tulemaan myös Finavian tietojärjestelmiä kehittävä Marko Aho. Tapaaminen johti kolmen vuoden etäseurusteluun, Markon matkustaessa tiiviisti Pittsburghin ja Helsingin väliä. Yhteistä asuinpaikkaa etsittiin Pennsylvaniasta ja Helsingistä, lopulta asuinpaikaksi valikoitui kuitenkin Florida. Uusi koti löytyi Boynton Beachistä ja Päiville löytyi työpaikka pian suomensukuisesta Ambassadorin autovuokraamosta. Suomi-seuran jäsensihteerin tehtävät muuttivat jälleen mukana, seuraavat jäsenmaksukirjeet lähtivätkin aurinkovaltiosta.

Päivi kertoo olleensa Suomi-seuran koko Pohjois-Amerikan jäsensihteeri kohta 30 vuotta, mutta olleensa hieman ”sivussa” amerikansuomalaisten toiminnasta. Floridaan muuttaessa tilanne muuttui, kun aviomies Marko imaistiin nopeasti suomalaisyhteiskunnan tukipilarin Suomi Talon johtokuntaan ja pian sen puheenjohtajaksi. Markon hoitaessa talon puheenjohtajan toimet ja puheet suomeksi, Päivi usein täydentää englanniksi.

Päivi ja Marko Aho

”Vietämme paljon aikaa Markon kanssa Suomi Talolla ja olen huomannut kuinka paljon erilaiset yhdistykset ja seurat merkitsevät koko suomalaisyhdyskunnalle. Toiminta seuroissa oli pandemiaan asti ollut varsin vilkasta ja olen hyvin iloinen voidessani työn salliessa osallistua näihin tilaisuuksiin”, sanoo Päivi.  ”Hienoa on ollut myös huomata, kuinka mukavaa on, kun voi käyttää äidinkieltä jopa työpaikalla!”.

Yksi kommentti artikkeliin ”Suomi-seuran Pohjois-Amerikan jäsensihteeri Päivi Aho – osavaltiot vaihtuvat mutta tehtävät säilyvät

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s