Kansalaisuutta haetaan kärsivällisesti jonossa odottaen

pirjopeteri18
Pirjo Peteri

Amerikkaan kahdesti muuttanut Pirjo Peteri oli onnekas, hänen Yhdysvaltojen kansalaisuushakemuksensa käsittelyyn meni vain vuoden verran aikaa. New Yorkissa, Miamissa ja esimerkiksi Atlantassa keskimääräinen kansalaishakemukseen vaadittavaan haastatteluun pääsyn odotusaika on pidentynyt jo lähelle kahta vuotta. Pirjon hakemus käsiteltiin vähemmän ruuhkaisessa USCISin West Palm Beachin toimistossa Floridassa, käsittelypaikka kun määräytyy asuinpaikan mukaan.

Jatkossa kansalaisuushakemusten vain jono pidentyy entisestään. Presidentti Trumpin kylmäkiskoisuus maahanmuutajia kohtaan heijastuu myös USCISin, U.S. Citizenship and Immigration Services –viraston toimintaan toiminnan tahallisena tai tahattomana hidastumisena. Kansalaisuushakemusten käsittelyaika lähentelee ainakin suurimmissa keskuksissa jo kahta vuotta, vihreän kortin, siis pysyvän maassaololuvan uudistamiseen elektronisen käsittelyn kautta menee nyt 4-7 kuukautta. Kaikeksi onneksi kansalaisuushakemusten tai vihreän kortin uudistamiseen ei ole määrätty vuosikiintiöitä, jotka ovat aiheuttaneet esimerkiksi H1-B viisumin hakijoille vuosikausien odotuksen.

uscis
U.S. Citizenship and Immigration Services

USCIS on päättänyt myös rahastaa pitkillä jonoilla ja tarjoaa $1,225 dollarin lisämaksulla nopeutettua käsittelyä työluvan sisältäviin viisumihakemuksiin. Lisämaksua on nyt ehdotettu korotettavan $1,450 dollariin lisääntyneen kysynnän vuoksi. Jos hakemusta ei pystytä käsittelemään 15 työpäivässä, lisamaksu sentään palautetaan hakijalle. Kansalaisuushakemuksiin tai vihreän kortin uusimiseen ei ainakaan vielä ole tarjolla nopeutettua ”Premium” pikakäsittelyä.

Pirjon voimassaollut vihreä kortti, ”Permanent Resident Card” oli jälleen umpeutumassa ja Pirjon piti joko aloittaa jälleen hyvissä ajoin vihreän kortin uusinta tai sitten hakea Yhdysvaltojen kansalaisuutta. Vihreän kortin uudistamisen käsittelymaksu on vuosien mittaan myös noussut jyrkästi, nyt kortin uusintaan pitää liittää $540 dollarin käsittelymaksu.

Pirjo Peteri täytti aitoamerikkalaisen miehensä Salin kanssa Pirjon Yhdysvaltojen kansalaisuushakemuksen suoraa tietokoneen ruudulla. Täytetyt lomakkeet pitää tulostaa paperille ja allekirjoittaa. Käsittelymaksuun tarvittavan $725 dollarin Money Orderin sai esimerkiksi Western Unionista ja paperit sitten piti vain toimittaa kirjatussa  kirjekuoressa postiin. ”Tämä osuus prosessista oli varsin yksinkertainen”, kertoo Pirjo.

Hakijoilla on myös mahdollistaa ottaa uusi ”amerikkalainen” nimi kansalaisuuden saadessaan. Hakemuslomakkeissa on paikka, jossa uusi, Yhdysvalloissa virallisesti käytettävä nimi ilmoitetaan. Uusi nimi pitää kuitenkin vahvistaa oikeudessa kansalaisuutta myönnettäessä,  jolloin  kansalaisuusseremonia saattaa siirtyä USCISin tiloista paikalliseen oikeussaliin.

booklet
100 Kysymystä ja vastausta

Pirjon papereiden lähettämisestä ei ollut kulunut kuin 2-3 viikkoa, kun postista tuli odotettu kirje. Kirjeessä vahvistettiin kansalaisuushakemuksen vastaanottaminen ja määrättiin saapumaan sormenjälkien ja valokuvan ottoon USCISin West Palm Beachin keskukseen. Toimistosta lähtiessään Pirjo sai myös mukaansa kirjasen, jossa oli myöhemmin  tulevassa kansalaisuushaastattelussa ja testissä kysyttävät kysymykset. Kirjan “Learn About The United States: Quick Civics Lessons for the Naturalization Test” (ISBN: 9780160936210) voi myös ostaa USCISen nettikirjakaupasta $8 dollarilla. Kirjan mukana ei enää toimiteta kätevää CD-levyä, jota voisi kuunnella esimerkiksi pitkillä automatkoilla, mutta sen saattaa löytää vaikka eBaysta $6-7 dollarilla. Kirjan ja cd-levyn käsittävästä paketista eBay-shakaalit haluavat jo päälle parikymmentä dollaria.

Pirjo puolestaan oli taas onnekas, floridalaisen autovuokraamon omistaja löysi  tarvittavan  kansalaisuushaastattelun kysymykset ja vastaukset sisältävän CD-levyn vuokralta palautetun auton CD- soittimesta. ”Varmaan jossain oli määrätty, että minun pitää hakea kansalaisuutta”, hymyili iloinen Pirjo.

Kirjassa on kaikkiaan 100 kysymystä ja niiden vastaukset. Kysymykset ovat pääosin helppoja, kuten ”kuka on Yhdysvaltojen presidentti” tai ”mikä on Yhdysvaltojen  pääkaupunki”, mutta mukana on myös laajempia vastaksia vaativia kysymyksiä, kuten esimerkiksi ”miksi siirtokunnat taistelivat brittejä vastaan”.

Kansalaisuushaastattelussa haastattelija kysyy kirjan kysymyksistä korkeintaan kymmenen, joista vähintään kuuteen vastaajan pitää osata vastata oikein. Haastattelija voi tehdä kysymyksiä myös hakijan omaan kansalaisuushakemukseensa annetuista tiedoista. Haastattelijalla on pöydällä edessään koko, joskus mahtavaksikin paisunut paperikansio hakijan aikaisemmista vaiheista.

Ainakin aikaisemmin myös Palm Beachin piirikunta järjesti jopa ilmaisia kansalaisuustestiin valmistavia kursseja. Kursseilla pääsevät hieman huonomminkin englantia osaavat hakijat ohjattuun opetukseen. Kursseilla käydään kysymykset läpi muutaman kysymyksen tuntivauhdilla, joten myös kurssn käyneiden, motivoituneiden hakijoiden kansalaisuushaastattelun läpäisyprosentti on varsin korkea. Kysymyksiä ja vastauksia voi myös harjoitella useammalla Internet-sivulla pääosin maksutta.

Useasti kansalaisuushakemuprosessin läpikäyneet naureskelevat jälkeenpäin olevansa testiin valmistautumisen jälkeen paikallisia aitoamerikkalaisia tietävämpiä. Tämän urbaanilegendan pystyy ainakin Pirjon amerikkalainen aviomies Sal ja toimittajan 10-vuotias tyttöystävä Kayla kumoamaan. Ennakkoluuloista huolimatta amerikkalaisetkin kyllä tietävät oman maansa asioista melko joukon.

Lopulta pitkän 11 kuukautta kestäneen odotuksen jälkeen myös Pirjolle tuli kutsu kansalaisuushaastatteluun USCISin West Palm Beachin toimistoon. Ystävällinen naispuolinen haastattelija kysyi Pirjolta viisi kysymystä, joihin sai heti oikeat vastaukset. Loput kysymykset koskettelivatkn sitten jo keskustelunomaisesti Pirjon Yhdysvalloissa oleskelua jo vuiodesta 1983 ja uudelleen vuodesta 2004 alkaen.  Keskustelussa itse asiassa mitattiin hakijan kielitaitoa ja puhutun kielen ymmärtämistä.

Jos yli 65-vuotias maassa 20 vuotta vihreällä kortilla ollut hakija ei edelleenkään luota englannin kielen hallintaansa, voi hakija tuoda omalla kustannuksellaan paikalle myös tulkin. Ikäihmisten kysymysluettelo on myös supistettu 100 kysymyksestä 20 kysymykseen. Yli 55-vuotiaat, maassa jo 15 vuotta vihreällä kortilla olleet hakijat voivat  pyytää haastattelua omalla äidinkielellään.

Haastattelun loputtua onnistuneesti hakijalle annetaan todistus kansalaisuustestin suorittamisesta. Jos haastatelu on päättynyt hylkäämiseen, voi hakija yrittää yhden kerran testin suorittamista uudelleen. Jos toinenkin yritys epäonnistuu, hakijan ainoa mahdollisuus on aloittaa koko hakemusprosessi uudelleen hakemuspapereista, maksuista ja sormenjäljistä alkaen.

pledge
Valan vannominne Yhdysvalloille

Onnistuneen haastattelun jälkeen hakija voi valita sopivan päivämäärän kansalaisuuden vahvistusseremoniaan.  Joskus seremonia tapahtuu varsin pian testin jälkeen. Pirjo suoritti testinsä keskiviikkona ja juhlallinen kansalaisuusseremonia oli jo seuraavana perjantaina, joka osui mukavasti Pirjon Suomessa asuvien sukulaisten vierailuun Floridassa juuri merkkipäivänä.

Kansalaisuusseremonian jälkeen uusilla amerikkalaisilla on välittömästi mahdollisuus ilmoittautua myös äänestysrekisteriin päästäkseen valitsemaan halumiaan edustajia erilaisiin luottamustoimiin täyden kansalaisen oikeuksin ja velvollisuuksin.

Onneksi olkoon Pirjolle ja muille kansalaisuuden juuri saaneille. Nyt meitä amerikkalaisia on tiettävästi uusimman tilaston mukaan 326,766,748 + 1.

Lopuksi Pirjolta kysyttäessä suosikkia tulevissa Suomi – USA jääkiekko-otteluissa ei  selvää mielipidettä heti löytynyt löytynyt. Sitävastoin Pirjo kyllä nauraen hieman epäili keskustelua syntyvän tulevista perheen äänestyspäätöksistä.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Kansalaisuutta haetaan kärsivällisesti jonossa odottaen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s