JariMakiJari Mäki Pohjanmaalta ei mitenkään mahdu mielikuvaan pohjalaisesta hiljaisesta ja jäyhästä miehestä.
Olisko siinä käynyt niin, että haikara onkin pudottanut myrskyssä eksyttyään Amerikkaan tarkoitetun paketin Pohjanmaalle  Koskenkorvalle. Vai onko käynyt kuin Obelixille, joka Ranskanmaalla pienenä putosi taikaliemeen ja  sai siitä taikavoimat.

 

Tavatessani  Jari Mäen miehellä oli päällään tiukka sheriffin paita ja valkoinen stetson. Yhdysvaltojen lipulla koristellun paidan kauluksen kulmissa oli tietysti metallikolmiot ja komeassa  vyönsoljessa villihevosia.
Kun Jari pääsi tarinassaan alkuun, juttu soljui uskomattomasti tapauksesta toiseen. Kuinka Koskenkorvan miehestä tuli aidompi amerikkalainen kuin monesta kanta-asukkaasta sai autonmerkin tarkkuudella selityksensä.

 

Jari Mäki kertoo amerikaninnostuksensa alkaneen musta-valkoisen television tullessa taloon 1960-luvulla. Jari vieläkin muistaa suosikkiohjelmansa, Bonanzan ja Rin-Tin-Tinin. Televisiossa näkyi Lännen miehiä ja hienoja isoja amerikkalaisia autoja. Poika oli innoissaan, kun koululle sitten tuli koululääkärintarkastus. Ei niinkään niistä lääkäreistä, mutta Jari muistaa kirkkaasti lääkäreiden tulleen Corvette Stingrayllä ja 65-mallisella uudella  Ford Galaxy 500 autoilla.

 

Lääkärintarkastuksessa Jari ilmisesti saikin amerikankuumeen pistoksen tavallisen rokotuksen asemesta.  Kiinnostus  Amerikkaan ei enää laantunut millään.

 

Koulu ei poikaa kovasti kiinnostanut, niin töihin oli mentävä. Armeijaan aikanaan ja sieltä pois. Viimein vuonna 1979 Jari pääsi ensimmäisen kerran Amerikkaan. Televisiosta saadut mielikuvat aina aurinkoisesta ja lämpimästä ilmasta eivät kuitenkaan olleet kohdallaan Jarin saapuessa New yorkiin kylmänä talvipäivänä.
Hieman Amerikan erilaisuutta ihmeteltyään Jari palasikin matkaseurana olleen kaverinsa kanssa takaisin lentoyhtiön tiskille ja kyseli parhaansa mukaan lämpimämpiä kohteita. Virkailija kehoitti lämpöä kaipaavien poikien viisaammin suuntaamaan matkansa joko Kaliforniaan tai Floridaan. Pojat ostivat saman tien lennon Fort Lauderdaleen, lippu Floridan aurinkoon oli halvempi.

IMG_2034

Pojat saapuivat illalla lämpimään Floridaan ilman sen parempia suunnitelmia. Ensimmäiseksi oli kuitenkin löydettävä majapaikka yöksi.

Lentokentältä, tien toiselta puolella vilkkui tutuntuntuinen valomainos, sieltä se majapaikka löytyisi ainakin ensimmäiseksi yöksi. Matkalaukkuja kantaen piti hotellimatkalla ensin ylittää muutama leveämpi risteys. Suojatien eteen pysähtyi amerikkalaiseen tapaan kohteliaasti komea Oldsmobile, josta pojille tarjottiin kyytiä selvällä Suomen kielellä.

Autossa oli motellinpitäjä Lake Worthista, Lasse Sjöström, joka ehdotti pojille yöpymistä Lassen Motellissa, Dixie Highwayn ja Federalin kulmassa Lake Worthissa. Väsyneille pojille Lake Worth kuulosti aivan Fort Lauderdalen vertaiselta metropolilta ja niin pohjalaiset  pojat päätyivät Lassen kyydissä Lake Worthiin.

 

Poikien mieli kuitenkin paloi nähdä Floridan nähtävyyksiä Lake Worthia laajemmalti ja niin pojat päättivät vuokrata  auton ja vähän ”kiertää maailmaa”. Rahavarat olivat kuitenkin vähentyneet ja säästää piti. Niinpä pojat päättivät vuokrata ison Chevrolet Impalan, sen sohvamaiset etu- ja takapenkit toimisivat hyvin myös yölevon aikana.

 

Hieman kuitenkin pojat olivat huolissaan turvallisuudestaan, niinpä autoossa majoituttiin useimmiten vartioiduille K-Martin ja Wal-Martin parkkipaikoille. Päivät kuluivat kierrettäessa autohajoittamoita, joista Jari keräsi erilaisten autojen metallisia merkkikilpiä. Lopulta Floridan kierrokselta palattiin Lassen Motelliin ja merkkien kerääminen jatkui lähiseudulla.

 

cadillacsignSuomeen palattuaan Jari esitteli keräämiänsä merkkejä ja kiinnostus yllätti itse ahkeran keräilijänkin. Kaveripiiri pyysi lisää merkkejä ja seuraavan kerran  Jarin haluttiin tuovan mukanaan myös Suomessa tuiki tuntemattomia amerikkalaisten autojen varaosia ja lisävarusteita.
Katariina-vaimo ilmestyi kuvioihin 30 vuotta sitten ja häämatka tehtiin tietysti Amerikkaan. Nuoripari kierteli häämatkalla edelleen autohajoittamoita siihen asti, kunnes Katariin ilmoitti kasassa olevan Cadillacin konepelliltä tämänkaltaisen häämatkan nyt riittävän, nuorikko haluaa hempeämpiäkin vierailukohteita. Hyvin on ilmeisesti komento muistissa pysynyt, koska tällä kerralla pariskunta juhli 30-vuotishääpäiväänsä Floridassa työn merkeissä ja sitten Karibian risteilyllä Caymanilla, Jamaikalla ja Meksikossa.

Merkkien keräilymatkat kuitenkin jatkuivat  edelleen, jolloin päätyö, maanviljelys kotitilalla alkoi jo kärsiä. Päätös oman Amerikan tuotteiden kaupaan keskittyneestä yrityksestä Ilmajoen kuntaan Koskenkorvalle oli Jarin mielestä helppo.

Jari Maki OY 038

Kauppaan tilattiin ensimmäinen kontti täynnä amerikantavaraa, hattuja ja merkkejä, paitoja ja postilaatikoita. Kaikki kävi kaupaksi ja niin tavaraa tarvittiin pian lisää.  Kontteja kulkee Pohjanmaalle edellen parin kuukauden välein ja amerikanpaketteja lentokoneella viikottain.

 

Konteissa on Pohjanmaalle kulkeutunut muun tavaran lisäksi myös kokonaisia autoja, tietysti amerikkalaisia. Jarin  20 auton kokoelmaan on kertynyt myös aito sheriffin partioauto  Amerikasta ja presidentti Kekkoselle 1979 luovutettu 7,3 metrin mittainen Cadillac Fleetwood.

Jari Maki OY 018

Kaikkia Jarin Koskenkorvalla säilyttämiä autoja myös ”hyötykäytetään” , niitä voi tilata erilaisiin juhla- ja edustilaisuuksiin, presidentin leijonarekisterikilven asemesta nyt SF-10 tunnuksella  rekisterissä olevaa Cadillacia tosin vain kuljettajan kanssa.

 

Jari Mäen liiketoimet ovat vuosien mittaan kasvaneet mukavasti, nyt yritys tarjoaa töitä ja elannon jo toisellekymmenelle työntekijälle, liikevaihto on yli 2 miljoonaa euroa. Jarin yhtiö myy edelleen tarvikkeita ja varaosia amerikkalaisiin autoihin, yrityksen huolto-osastolla pystytään huoltamaan oudompikin amerikanihmeitä. Lännenkaupan vaateosastolla on vuosien mittaan monet suomalaiset huippuartistit käyneet hankkimassa esiintymisasuja, Jarin mieleen tulee hakematta vaikka  Loiri, Popeda, Kari Tapio ja Topi Sorsakoski.  Muutamasta asiakkaasta on jäänyt myös kestävä ystävyyssuhde lännenmiehen kanssa.

Tyydytystä tuntien  Jari kertoo myös hänen Lännenkaupastaan tulleen myös matkailukohteen. EP matkatoimisto on lisännyt Jarin Lännekaupan matkakohteisiinsa.

 

Jari Mäen koko perhe on mukana busineksessä. Jarin poika on järjestänyt useita ulkomaisia tähtiä esiintymään Vaasaan, myös suomalaisten suosikki Jari Sillanpää on saatu paikalle, kesällä esiintymään tulee itse Walesin Leijona, Tom Jones. Tosin ”Tomppa” on jo ikämies, eikä pikkupöksyjen heittely esiintymislavalle enää  juuri saa häneltä ansaittua huomiota aikaisempaan malliin.

 

IMG_2007Jari Mäestä on tullut todellinen pohjalainen lännenmies. Muutamat lehdet ja radioasemat ovat tiedustelleet Jarin mielipidettä Yhdysvaltojen presidenttikilpailussa ja muissa päivänpolitiikan asioissa. Ja Jariltahan mielipiteet löytyvät kuin varaosat varaston hyllyltä. ”Trump on suurikokoinen, 191 senttisenä  kuin Mietaan Jussi. Mietaan suuri koko vei Eduskuntaan, Trumpin se voi toimittaa maailman mahtavimmaksi mieheksi. Suurikokoisten mielipiteitä kuunnellaan tarkemmin”, on Jari havainnoinut. ”Trumpista voisi tulla ihan hyvä presidentti, Trumpin avustajat pystyvät kyllä tasoittelemaan pahimmat  vahingonlaukaukset.”

Amerikanmiehen maine on kiirinyt myös Koskenkorvalta Yhdysvaltojen lähetystöön Helsinkiin. Kutsu on tullut tänä vuonna jo heinkuun neljättä etukäteen kesäkuussa juhlittavaan itsenäisyyspäivän tapahtumaan. Tänä vuonna juhlat pidetään kutsun mukaan Alaska-teemalla.  ”Viime vuonna teemana oli Country and Western, joka sopi meille hienosti. Pitäsiköhän tänä vuonna ottaa tyttären sinisilmäiset husky-koirat mukaan”, miettii Jari jo etukäteen.

 

Kakki Ilmajoen kunnassa eivät kuitenkaan ole pitäneet Jari Mäen omatakeisesta tyylistä ja ”vaatimattomuudesta”. Jari on pystyttänyt maantien laitaan Bergössä tehdyn Uncle Sam-patsaan maamerkiksi. Patsaan paikkaa on Tampereelta saakka käyty mittaamassa, ettei vaan valtion maata ole otettu omin luvin käyttöön.

IMG_8402

Jari on ehdottanut nyt liikkeensä osoitteena olevan Lasipajantien uudelleennimeämistä Lännentieksi. Lasipajantie-nimen tie sai jo 30-vuotta sitten, kaikkiaan neljä vuotta tien päässä toimineen lasipajan mukaan. Nyt Jari Mäki –yhtiöt ovat toimineet tien varrella jo kolmisenkymmentä vuotta, mutta tien nimenmuutos tuntuu edelleen ahdistavan kunnanvaltuustoa. ”Kunnavaltuusto on viimeisen kuuden vuoden aikana tyrmännyt nimenmuutosehdotuksen Lännetieksi jo kahdesti, äänet ovat molemmissa äänestyksissä olleet 11 – 0”, naurahtelee lännenmies Jari Mäki.

 

Niin, jos lukijoita jäi askarruttamaan, mitä automerkkejä  keräilevä lännenmies antoi vaimolleen häälahjaksi, paljastetaan pienempi salaisuus. ”No tietysti Koskenkorvan Shell-huoltoaseman!”

Teksti Timo Vainionpaa, kuvat Timo Vainionpaa ja Tapio Alanko

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s